2012.07.22.
00:56

Írta: vilola

Az ötlet

De hogy is kezdődött ez a történet? Március elején még szó sem volt Krakkóról mint új otthonról. Ment a szokásos agyalás, miből lehetne pénzt csinálni, mit kéne tenni a meglévővel, befektetni, beindítani valamit, esetleg kitalálni a „tuti bizniszt”?  Soha nem jött be eddig, én valahogy nem vagyok az a vállalkozó típus, aki csak úgy a semmiből hirtelen előjön, kockáztat, majd látszólag gazdagságban él. Sokkal kényelmesebb vagyok annál és talán nem is ez az út, amin el kéne indulnom. Aztán március végén úgy adódott, hogy szüleim kocsijáért ki kellett jönni, gyorsan szerveztem még két találkozót a városban, hogy a kocsin kívül is legyen célja kiutazásunknak. Ekkor fogalmazódott meg bennünk először, hogy de jó lenne itt élni, vagy legalábbis több időt eltölteni, esetleg úgy dolgozni, hogy rendszeresen itt lehessünk. Nekem Magyarországon már egy ideje nem volt munkám, de ahhoz képest nem volt gond a megélhetés, simán tele tudtuk tankolni mindkét kocsit, a lakás tehermentes, rezsije alig van és mindenre volt, csak fogyott. Aztán amikor Viola márciusi bevételkiesése kezdte megtámadni féltve őrzött megtakarításainkat, én meg még mindig nem tudtam hogyan tovább, beérett a dolog, hogy megint el kéne menni valamerre dolgoznom, akár vissza Pestre, akár Ausztriába, mindegy, csak valahova, ahol van munka… és kezdődne minden ugyanúgy, mint eddig… különélés, pénzkeresés, kiborulás, visszaköltözés… Együtt kell menni dolgozni! Május közepén beküldtük az első pályázatainkat Krakkói állásokra… Két hónapra rá itt vagyunk. (M)

9 komment

Címkék: utazás külföld munkakeresés Krakkó

A bejegyzés trackback címe:

https://mierteppenkrakko.blog.hu/api/trackback/id/tr724670366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuszintesó 2012.10.17. 11:40:10

Sziasztok!

Pont jókor vettem észre ezt a blogot, ugyanis hétvégén megyek Krakkóba, bár csak 4 napra... Ez a gyors állástalálás hogy ment? Tudtok lengyelül, vagy Marci, Te egy olyan jófej multihoz mentél, ahol elég az angol? Csak azért indiszkrétkedek ennyire, mert költözős szemmel is meg akarom nézni a várost.

Egyébiránt tudtok ajánlani olyan jóféle este beülős helyet, ahol akár helyieket is látni, nem csak turistákat? Valami autentikusabb söröző érdekelne, vagy ilyesmi. (Azért nem egy bádogbüfé a város szélén... :) )

Köszi! És nagyon klassz a blog!

vilola 2012.10.17. 22:48:18

@Zsuszintesó:
Szia!
Örülünk, hogy tetszik a blog :).
Krakkóban munkát találni a pracuj.pl oldalon lehet, mi ott keresgéltünk. Fejvadászhoz is küldtünk jelentkezést. Csak azt tudom javasolni amit mi is csináltunik, mindenhová beadtuk az önéletrajzot. Még interjúzni is kiutaztunk ... drága játék volt , de megérte, mert kijutottunk.
Ha helyieket akarsz látni, akkor a Plac Nowyn vagy a Mostowa utcában, mindkető Kazimierz (zsidó negyed) találsz mindenféle kocsmát.
House of Beer nagyon gazdag sörkínálattal rendelkezik.
Enni a Gołembia utcában, a Koko étteremben vagy valamelyik bar mleczniben ha nagyon olcsón akarod megúszni. Ha nagyon jót akarsz nem túl drágán, akkor Pod Wavelem, a Wavel mellett. Hárman durván 6000 Ftból ettük dugig magunkat.
Nyelvtudás nem árt ha van, de a kitűnő angol az elsődleges.
Remélem tudtam segíteni.
Jó utat nektek és érezzétek nagyon jól magatokat!
Mi pont hazamegyünk egy hétre, ha lesz egy kis időnk frissítünk, mert sok az anyag, csak idő nem volt megírni.

Üdv:

Viola

Zsuszintesó 2012.10.18. 10:10:21

Szia Viola!

Köszi a hasznos tippeket és érezzétek jól magatokat a szabin!

Zsu

Zsuszintesó 2012.11.13. 14:05:06

Hahó!

Mikor várható újabb bejegyzés?
Benézek néha, de nagyon elhallgattatok... :)

Zsu

vilola 2012.11.14. 19:43:52

Szia!

Teljesen jogos ... nagon elmaradtunk.
Jól esik, hogy érdekel és olvasol minket :)
Kicsit besűrüsödött az életünk, hazaugrottunk látogatóba, túlórázunk, Marcinak is lettek zenésztársai ... és hát a blogolás megsínylette.
Ígérem nem hagyjuk abba, csak rendezzük sorinkat.
Remélem a hét végére lesznek már újabb bejegyzések.

Milyen volt a Krakkói hétvége? Hogy tetszett?
Remélem jól érezted magad.

Hamarosan írunk, becsszóra :)

Viola

Zsuszintesó 2012.11.17. 22:49:53

Hahó!

Annyira tetszett Krakkó, hogy már azon agyalunk, mikor tudunk legközelebb menni. :) Tervezzük, hogy tavasszal is megyünk pár napra, csak akkor a központ közelében foglalunk majd szállást, mert most a Krakusban voltunk és az eléggé kinn van, de még éjjel is tök jól vissza tudtunk menni, meg nem voltak olyan para arcok, mint a pesti éjszakaikon...
Igazából minden bejött ott, még a tömegközlekedéstől is el voltam ájulva... :) Nekem egy abszolút élhető városnak tűnik attól függetlenül, hogy nem sterilebb, mint Pest, de mégsem olyan nyomasztó.

Szóval szerencsések vagytok, hogy ott éltek, gratulálok! :)

Zsuszintesó 2012.11.17. 23:03:17

Most, hogy a cikket is elolvastam, annyit hozzáfűznék, hogy beültünk egy krimóba a Bozega Ciala utcában, olyan romkocsma jellegű hely volt lomis bútorokkal, bakelitekkel meg ősöreg rádióval a falon, és ott mentek tök jó helyi alter számok. Olyan koncertre biztos érdemes elmenni.

Ah, jó, hogy eszembe jutott... Ott ittunk egy forralt bor jellegű cuccot, a pultos lány a polcról vett le egy elég csini üveget, olyan literes forma lehetett, azt melegítette meg fűszerekkel meg naranccsal. Nagyon finom volt, erősebb, mint a bor, nem tudjátok, mi lehetett az?

vilola 2012.11.19. 20:55:26

@Zsuszintesó:
Örülök, hogy jól éreztétek magatokat.
Sok romkocsma jellegű hely van, mindenfele a varosban.
Amit ihattál, tippem szerint mézbor lehetett.
Ha az üveg kosárba volt fonva, akkor szinte biztos.
Azóta jópár helyet kipróbáltunk már.
Majd adunk tippeket, ha megint jöttök.
Megnyugtatásul, annyira most nem jó itt, mert hihetetlen köd van minden reggel, sokszor 50 m alatt van a látótávolság.
Tavasszal gyertek majd :)
Írunk majd folyamatosan, ahogy van mit.

Zsuszintesó 2013.02.02. 16:20:07

Viola kedves! Hova tűntetek? Benézek időnként, de síri csend fogad... :(
süti beállítások módosítása