Múlt hétvégén botwinka leves készült. Ez egy bébi céklából es a leveléből készülő friss, savanykás, könnyű nyári leves. Pofonegyszerű elkészíteni és érdemes állni hagyni, mert csak jobb lesz tőle. A színe miatt sokan szokatlannak találják, viszont érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. Recept a képek alatt.
És ennyire finom:
Így készül:
2 liter alaplébe (kockából is lehet) beleteszek egy nagy répát lereszelve, pár szál petrezselymet es fél kilo feldarabolt botwinkát (bébi cékla levelekkel). Ezt lassú tűzon főzöm (kb 1 órát) amíg meg nem puhul.
200 ml tejszint egy púpos ek liszttel elkeverek es belefőzöm, majd ízlés szerint citrommal izesíthető, én fél citrom levét tettem bele. Sózni borsozni szinten igény szerint.
Tradicionálisan cikkekre vágott tojással tálaljak, en "üresen" tettem az asztalra , mert volt második is, és így is elég sűrű volt. Fehérsajttal vagy kenyérkockával is tálalható.