2012.07.26.
20:54

Írta: vilola

Közlekedés Krakkóban

Tömegközlekedés:Ha jót akarsz Krakkóban nem közlekedsz autóval... Vannak buszok, villamos és taxik, no meg ezek a 15-20 fős kisbuszok melyek szinte mindenfele cikáznak és figyelik az utak szélét, hátha leinti őket valaki. Átlagosan 3-4 zlotyért egész nagy távolságokra is elvisznek, csak kell némi helyismeret hogy megtudjuk merre mehet, a tábláikra általában csak a végcélt írják ki, a sofőrök meg nem túl kommunikatívak, legjobb esetben is csak lengyelül lehet velük némi információcserét bonyolítani. A vonatközlekedést én nem ajálom, ha ki kell menni a város aglomerációján túlra akkor jobb ha kocsival megyünk.

Gyalog és biciklivel: Amúgy lehet biciklizni és gyalogolni is, csak vigyázni kell, mert a külvárosi részeken sok a sorompóval lezárt utca, sok a kerítés. A külvárosiak autóznak. Ezért dugul be a város reggel 7 és 9 között, majd délután 4-től, de ez így van minden nagyvárosban, ezen nem csodálkozom, viszont meglepően nagy a bicikliút hálózat. Még nem fedeztem fel, kell előbb egy bringát szereznem, vagy bérelnem, amire láttam egész jó opciót, valamilyen regisztráció kell hozzá, itt erről többet meglehet tudni : http://www.krakow.roweres.pl/ . 

Autóval Lengyelországban: Amikor már azt hinnénk mindenki közlekedik ahogy bír kiderül, itt az emberek figyelnek egymásra! Nem, nem úgy mint Németországban, itt senki nem áll meg udvariasan hogy átengedje a gyalogost a zebránál, itt ez nem megy, itt kérem szépen verseny van! Mindenki versenyez mindenkivel, a szabályok meg néha kegyetlenek, itt is a nagyobbnak van elsőbbsége, de legalább a kisebbnek is lehet ha gyorsabb. Azt vettem észre, hogy az emberek arcán nem a gyűlölet tükröződik amikor eléjük vágunk véletlenül, hanem inkább a versenyből adódó "a következő körben majd visszaadom, amúgy szép volt" tekintet. Nem is szoktak vészvillogóval elnézést kérni vagy megköszönni valamit... 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mierteppenkrakko.blog.hu/api/trackback/id/tr14680486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kulturkommando 2012.08.11. 02:51:39

Bejön a lengyel közlekedés! Mindig is tetszett az, ahogy az autósközösség működik ott! Azért csak óvatosan!
süti beállítások módosítása